Introducing: Pink Portrait

Read English version here.

På resan mot en mer jämställd IT-bransch har vi en tendens att fokusera på allt vi har kvar att göra. Hur får vi fler kvinnor att programmera? Varför sjunker intresset för datavetenskap i Sverige bland kvinnliga studenter? Hur kan företag få fler kvinnliga jobbsökare? Vi har en lång väg kvar – men med Pink Portrait vill vi sätta ansikte på kvinnor och icke-binära i branschen.

Det pratas mycket om bristen på kvinnlig representation i branschen. Medan det såklart är viktigt att fortsätta att prata om det, så kan det nästan göra oss som är verksamma i branschen ännu mer osynliga. Då och då skrivs det ett reportage om någon inspirerande förebild, en brinnande eldsjäl som är ett riktig queen. Framgångsberättelser om fantastiska människor som tagit sig över hinder och visar vägen mot en bättre framtid kan vara superinspirerande, men det kan också kännas svårt att relatera till.

Men varför är det så viktig med en jämställd bransch? Är kvinnor kanske helt enkelt inte gjorda för att programmera? Ska vi tvinga folk att bli intresserade av något de inte gillar? Det handlar om så mycket mer än att döda stereotyper, eller att det hade varit “nice” att ha en jämställd arbetsplats – vi digitaliserar samhället i raketfart. Vi utvecklare bygger just nu framtidens samhälle, och det är varken hållbart eller försvarbart att den byggs av en grupp människor där majoriteten inte är representativ för alla som ska leva i det.

Representation spelar roll. Jag kan verkligen inte understryka hur mycket jag tror på det. Jag trodde länge att jag inte var lämpad för att koda – men nu har jag jobbat som utvecklare i snart tre år. Medan jag har haft turen att vara bland fantastiska kollegor, så finns det alltid vissa saker som gör att jag som en del av en minoritet ständigt blir påmind om att jag inte riktigt hör hemma. Vi är numera medvetna om att bilden som finns av en “stereotypisk” programmerare inte längre helt stämmer, men vi kan göra så mycket mer för att visa vad en person som är verksam i IT-branschen faktiskt kan vara.

Därför vill jag lyfta fram de kvinnor och icke-binära som jobbar med programmering och IT idag. Jag vill visa upp oss och ta plats – men också prata om IT-branschen i stort. IT är en enorm del av vårt samhälle, och det blir bara viktigare och viktigare, men ändå är det relativt okänt för de flesta. Vad för typ av jobb finns det? Vad är en frontend-utvecklare, dataanalytiker, testare, IT-konsult, cloud-utvecklare och vad gör en sådan? Pink Portrait är en serie där jag svarar på just det genom att intervjua kvinnor och icke-binära i IT-branschen om deras jobb, erfarenheter och resan dit. Förhoppningsvis kan det inspirera någon – om inte annat fortsatt nyansera bilden av IT och programmering.

Är du eller känner du någon som jobbar med IT och vill dela med dig av din resa? Kontakta mig på helen@pinkprogramming.se eller på LinkedIn!

1 thought on “Introducing: Pink Portrait

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *