Pink Portrait: Asmae Bni: Datasäkerhetsingenjör

Text and photo: Maria Scharin

Efter att ha avslutat sin kandidatexamen i matematik och fysik fortsatte Asmae med magisterstudier med fokus på IT-säkerhet. Idag arbetar hon med datasäkerhet på Axis Communication i Lund.

– Man måste kunna lära sig fort och använda nya tekniker, och arbetet kräver att man är nyfiken och kreativ.

Under uppväxten uppmuntrade Asmaes föräldrar henne alltid att lära sig nya saker och vara nyfiken. Intressant nog berättar Asmae att i hennes hemland Marocko är det en större andel kvinnliga utvecklare än i Sverige. 

– Unga kvinnor väljer en IT-karriär för att det ger goda möjligheter till ett bra jobb, och inte minst, bra betalt. Konkurrensen är stor, och som ung måste man arbeta hårt och studera mycket för att kunna säkerställa en bra framtid. Detta är anledningen till att många kvinnor väljer att inrikta sig mot IT.

Både under utbildningen och i arbetslivet har Asmaes vistats i mansdominerade miljöer, men personligen ser hon inte detta som ett problem. Hon har snarare sett det som en utmaning.

– Jag var den enda kvinnan på mitt första jobb, men jag hade ett riktigt bra team, och mina kollegor uppskattade det jag gjorde.

För närvarande coachar Asmae team av utvecklare i säkerhetstestning, och utvecklar processer och metoder för att testa Axis produkter ur ett säkerhetsperspektiv. 

– Till exempel måste data från kameror och ljudenheter hanteras på ett säkert sätt.

Precis som sin kollega Susanne (som vi intervjuat vid ett tidigare tillfälle) deltar Asmae gärna i de evenemang som arrangeras av Axis kvinnliga nätverk Q-nätverket

– Deras evenemang erbjuder tillfällen att lära känna andra kvinnor på Axis, och även lära sig mer om vad som görs på andra avdelningar. Det är skönt och lite avkopplande att ibland få utbyta erfarenheter med andra kvinnor.

Asmae nämner flera gånger att hon alltid har fått bra stöd av sina kollegor, och att detta har givit henne självförtroendet att fortsätta utvecklas inom sitt område. I sin roll som datasäkerhetsingenjör känner Asmae att hennes kollegor och chefer lyssnar på henne, och att de stöttar och uppmuntrar henne.

– Jag kan påverka hur jag utvecklas i professionellt, och kan forma min karriär i den riktning jag vill.

Läs fler Pink Portraits här »

Är du eller känner du någon som jobbar med IT och vill dela med dig av din resa? Kontakta helen@pinkprogramming.se eller via LinkedIn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *