Tutorials för nya kodare

Idag finns det ett överflöde av information tillgänglig för oss på nätet. Fantastiskt, allting jag behöver lära mig finns online! Men frågan är, var börjar jag? Det svåraste är ofta att komma igång. Därför har vi listat kurser och tutorials här som kan vara en bra start.

Många tutorials är gratis, vilket räcker mer än väl för att du ska få grepp om programmeringsvärlden. Låt oss börja med att reda ut begreppen.

Frontend, backend eller båda två?

I programmeringsvärlden hör en ofta om frontend-, backend- och fullstackutvecklare. Idag finns det många språk, ramverk och tekniker, och vad som är frontend på ett företag kan skilja sig vad den gör på ett annat. I regel kan en säga att frontend berör det som användaren ser och interagerar med, medan backend är det som sker under ytan.

En frontendutvecklare jobbar oftast med HTML, CSS, Javascript och Typescript. I vissa fall ingår även delar av UX/UI, det vill säga user experience och user interface i en frontendutvecklares arbetsuppgifter, och i andra fall är det en helt egen roll. En backendutvecklare kan jobba i språk som C#, Java, Python, m.fl. Även databashantering i SQL, GraphQL, likväl som infra- och cloudstruktur i exempelvis AWS och Microsoft Azure kan ingå i en backendutvecklares jobb. 

En applikation består oftast av en frontend-del och en backend-del. Därför är det inte ovanligt att du ser jobbannonser från företag som söker fullstackutvecklare. Vid det här laget har du nog gissat vad fullstack betyder –  en fullstackutvecklare kan programmeringsspråk både från frontend och backend.

Vilket språk är bra att börja med?

Utvecklingen idag går raketfort, och det saktar inte ner. Därför kan det vara svårt att svara på vilket språk som är ”bäst” att lära sig. Kolla den här videon på vilka som varit de populäraste språken genom tiderna.

Det viktigaste är att du väljer ett språk som du tycker verkar roligt. När du sedan behärskar ditt första språk så kommer det vara mycket lättare att tackla nästa! Glöm inte att det ska vara roligt att koda.

Vilka språk som efterfrågas mest brukar variera och därför är tanken med listan att vi uppdaterar den allt eftersom med fler nya tips till dig. 

Inlägget är under redigering – saknas det något? Tipsa oss gärna i kommentarerna!

Frontend

Backend

Annat bra

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.

7 kommentarer till ”Tutorials för nya kodare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *