
Idag finns det ett överflöde av information tillgänglig för oss på nätet. Fantastiskt, allting jag behöver lära mig finns online! Men frågan är, var börjar jag? Det svåraste är ofta att komma igång. Därför har vi listat kurser och tutorials här som kan vara en bra start.
Många tutorials är gratis, vilket räcker mer än väl för att du ska få grepp om programmeringsvärlden. Låt oss börja med att reda ut begreppen.
Frontend, backend eller båda två?
I programmeringsvärlden hör en ofta om frontend-, backend- och fullstackutvecklare. Idag finns det många språk, ramverk och tekniker, och vad som är frontend på ett företag kan skilja sig vad den gör på ett annat. I regel kan en säga att frontend berör det som användaren ser och interagerar med, medan backend är det som sker under ytan.
En frontendutvecklare jobbar oftast med HTML, CSS, Javascript och Typescript. I vissa fall ingår även delar av UX/UI, det vill säga user experience och user interface i en frontendutvecklares arbetsuppgifter, och i andra fall är det en helt egen roll. En backendutvecklare kan jobba i språk som C#, Java, Python, m.fl. Även databashantering i SQL, GraphQL, likväl som infra- och cloudstruktur i exempelvis AWS och Microsoft Azure kan ingå i en backendutvecklares jobb.
En applikation består oftast av en frontend-del och en backend-del. Därför är det inte ovanligt att du ser jobbannonser från företag som söker fullstackutvecklare. Vid det här laget har du nog gissat vad fullstack betyder – en fullstackutvecklare kan programmeringsspråk både från frontend och backend.
Vilket språk är bra att börja med?
Utvecklingen idag går raketfort, och det saktar inte ner. Därför kan det vara svårt att svara på vilket språk som är ”bäst” att lära sig. Kolla den här videon på vilka som varit de populäraste språken genom tiderna.
Det viktigaste är att du väljer ett språk som du tycker verkar roligt. När du sedan behärskar ditt första språk så kommer det vara mycket lättare att tackla nästa! Glöm inte att det ska vara roligt att koda.
Vilka språk som efterfrågas mest brukar variera och därför är tanken med listan att vi uppdaterar den allt eftersom med fler nya tips till dig.
Inlägget är under redigering – saknas det något? Tipsa oss gärna i kommentarerna!
Frontend
- Webbkoda
Bygg hemsidor i HTML och CSS. Tutorials och projekt för nybörjare. Hela sajten på svenska. - Free Code Camp
Lär dig koda med riktiga projekt och hjälp en ideell förening
Olika språk och tekniker, versionshantering och chattforum för hjälp och diskussioner med andra. - Udacity – 1. Intro till HTML och CSS
Nybörjarkurs där du lär dig att bygga en hemsida utifrån en designspecifikation.
Beräknad tid: ca tre dagar - Udacity – 2. JavaScript basics
Grundläggande kunskaper krävs. Passar bra tex för de som deltog på Pink Programming Weekend eller som redan kan grunderna i något programmeringsspråk.
Beräknad tid: ca tre dagar - CodeAcademy – 1a Bygg en hemsida Nybörjarkurs där du bygger fyra hemsidor från scratch och även lär dig använda ramverk som får din sida att se bra ut oavsett om den visas på datorn eller i mobilen.
Beräknad tid: ca fyra timmar - CodeAcademy – 1. Bygg en hemsida till Airbnb
Nybörjarkurs där du kan jobba direkt i webbläsaren, ingen krånglig installation krävs.
Beräknad tid: ca fyra timmar - CodeAcademy – 2. Gör ett webbprojekt
Fortsätt efter första kursen med att göra ett projekt.
Beräknad tid: ca fyra timmar - YouTube – How to build a M.E.A.N webb application
Om du redan har lite grundläggande kunskaper inom JavaScript, HTML och CSS och vill prova att bygga en hel webbapplikation från scratch kan du följa denna video-tutorial.
- Exercism.io har över 50 olika språk och är helt gratis. Här kan du få hjälp av mentorer när du kört fast.
- Udemy – Beginning Modern JavaScript
Lär dig grunderna i JavaScript med 10 riktiga projekt och övningar. Grundläggande kunskaper i HTML och CSS behövs. Ej gratis.
- Exercism.io har över 50 olika språk och är helt gratis. Här kan du få hjälp av mentorer när du kört fast.
- Laracasts – Learn Vue 2: Step By Step
Vue är det senaste tillskottet inom frontend. Du behöver ha grundläggande kunskaper i HTML, CSS och JavaScript.
Kommer inom kort, tipsa gärna i kommentarerna!
- Udemy – en komplett guide till React
Förkunskaper i HTML, CSS och JavaScript behövs. Kursen inkluderar React Hooks. Ej gratis. - Scrimba erbjuder 58 lektioner i React. Det är kostnadsfritt att signa upp sig.
Kommer inom kort, tipsa gärna i kommentarerna!
Backend
- Microsoft erbjuder grunderna i C# och hur du kodar mot en .NET plattform
- EdX har flera kurser i C# med gratis prova på period.
- Udemy – Java Square One
Lär dig genom att göra exempel.
Kursen innehåller 33 lektioner (tre timmars video) - Udacity – Android-utveckling för nybörjare
Den här kursen kostar pengar, men du kan skapa ett konto som är gratis de första 14 dagarna.
Beräknad tid: ca 4 dagar - Java grundkurs
Det här är en grundkurs som täcker de viktigaste koncepten i Java. Kursen kostar pengar, men du kan skapa konto som är gratis de första 14 dagarna.
Beräknad tid: ca 16 dagar
- Udacity – Introduktion till Datavetenskap
Lär dig grunderna inom datavetenskap och programmering genom att bygga en egen sökmotor och ett socialt nätverk. Kursen kostar pengar, men du kan skapa konto som är gratis de första 14 dagarna.
Beräknad tid: 12 dagar - En kurs i hur du bygger professionella REST APIs med Python, Flask, Flask-RESTful, och Flask-SQLAlchemy. Grundläggande förkunskaper i något programmeringsspråk är rekommenderat. Ej gratis.
- Exercism.io har över 50 olika språk och är helt gratis. Här kan du få hjälp av mentorer när du kört fast.
Kommer inom kort, tipsa gärna i kommentarerna!
Kommer inom kort, tipsa gärna i kommentarerna!
- Khan Academy – SQL och datahantering
Den här kursen är nyttig de flesta som jobbar inom IT-branschen, oavsett om du är utvecklare eller ej. Kursen går igenom grundläggande koncept för SQL-databaser och datahantering. - Codewars – SQL för nybörjare
Har över 80 övningar. Beräknad tid: ca 1 månad
Kommer inom kort, tipsa gärna i kommentarerna!
Annat bra
- Udacity – Introduktion till Git och GitHub
Se till att spara din kod i molnet, samarbeta med andra på samma projekt och lär dig att gå tillbaka till tidigare versioner.
Beräknad tid: ca tre dagar. - Learn Git branching är ett jättebra sätt att lära sig grunderna i Git och förstå hur allt hänger ihop.
Git-baserade plattformar:
- Github webbaserad lagringstjänst för kodprojekt som använder Git. Gratis för privata användare upp till en maxgräns. Här hittar du installera Git och Git dokumentation.
- Gitlab är en annan webbaserad lagringstjänst för kodprojekt som använder Git plattform, gratis för privata användare.
- Bitbucket är också en webbaserad lagringstjänst för kodprojekt som använder Mercurial eller Git. Gratis för privata användare.
Det finns olika editors beroende på vilket språk du kodar i. För att få din editor att fungera så bra som möjligt är det viktigt att du också ser till att ha rätt plugins installerade.
JavaScript, HTML, CSS, SCSS och Ruby:
- Atom och rekommendation på en bra plugin atom plugin
- Sublime liknar atom funktionsmässigt, här är en rekommenderad sublime plugin
- Visual Studio Code har också flera plugins tillgängliga
Python
- PyCharm påminner om intelliJ och RubyMine. PyCharm har jättebra stöd för att testa, markera och debugga kod.
Java
- IntelliJ påminner om PyCharm och RubyMine. Det är ett responsivt system för att testa Java ecosystem. Många utvecklingsföretag använder sig av IntelliJ.
Ruby
Go
- Visual Studio Code konfigureras enklast med hjälp av go plug-in
Command Line editors:
För att kunna använda dessa editors behöver du lära dig några kortkommandon.
- Vim – finns oftast installerad by default hos de flesta datorer. Kom igång med Vim här. Eller spela detta kom-igång spel som tar dig igenom grunderna
- Emacs liknar Vim. SpaceMacs är ett sätt att få konfigurationer till emacs som är specialiserade för olika uppgifter och dessutom testade av många användare.
- För dig som gillar att läsa har boken Learn Python the Hard Way ett avsnitt som är bra för nybörjare som handlar om hur man använder command line.
Eftersom mycket inom programmering handlar om problemlösning krävs oftast en hel del googlande. Här är några länkar värda en stjärnmärkning:
- W3 Schools – svaret på många nybörjares frågor
På W3 Schools hittar du både tutorials och jättemånga how-to exempel. - StackOverflow – problemlösning
På Stack overflow hittar du ett community av användare som alla försöker lösa sina unika koder. - Unity Learn – spelutveckling
Erbjuder gratis tutorials och projekt för spelutveckling i allt från tvspel till VR.
Hej, har ni tips på C# kursers? 🙂
Hej Ramma! Tack för din fråga. Edx, code academy, udemy är några av de plattformar som erbjuder kurser i C#. Mvh Anna
C# grunden kan man lära sig på Microsoft med, har är länken https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/
Tack för bra tips! Lägger till det i listan 🙂
Tipsar ständigt om Scrimba för React. Otroligt pedagogisk och den bästa plattformen för någon tutorial jag provat.
För att lära sig grunderna i Git och att få se hur allt hänger ihop så är learngitbranching fantastisk. Jag körde denna och kunde sedan köra självständigt på min första praktik utan särskilt mycket erfarenhet.
Tack för att du delar, jag lägger till båda dessa bra tips i listan! 🙂