Vårt första digitala sommarläger – Java och C#

Ett mejl damp ner i inkorgen hos oss tidig vår 2020. Johanna och Charlotte, ett par studenter vid IT-Högskolan, planerade att hålla nybörjarkurser i programmering riktade till kvinnor. De saknade nätverk och kunskap om hur de skulle nå ut till sin målgrupp, och undrade om vi ville teama upp med dem.

Johanna och Charlotte från IT-Högskolan. Till vänster: © Nicklas Elmrin 2018

Programmeringsläger för kvinnor och icke-binära ligger i vår kärnverksamhet. Coronavåren hade däremot satt käppar i hjulen för oss och vi bestämde att vi inte kunde hålla våra sommarläger som vanligt. Vi hade under våren med stor framgång ställt om våra Pink Programming Sundays till digitala evenemang och började fundera om vi kunde göra samma sak med lägren.

Inspirationstalare Fatima Djoudjou och Andrea Klintelius.

Till en början lät det som en tokig idé. Vem vill gå på ett digitalt läger? Men ju mer vi diskuterade, desto roligare och mer spännande kändes det. Sommaren 2020 mer än någonsin finns intresse att vidga vyerna och testa nytt, och när skulle vi kunna lansera ett digitalt läger om inte nu?

Grunden i Pinks läger är alltid programmering men lägerarrangörer får alltid fria tyglar att lägga sin personliga prägel på program och aktiviteter. Ofta har vi yoga, någon form av sport, dans, brädspel, bad, vandring och så vidare, allt beroende på arrangörernas och deltagarnas intressen. Alla aktiviteter är alltid frivilliga, även kodningen.

Teamet bakom Hej Afrika!, våra guider på lägrets ”cook-along”.

Pilotomgången av Pink Programming Digital Camps körde igång i slutet av juni, i samarbete med IT-Högskolan och sponsrat av Sigma IT. Vi hade landat i en modell med två olika nybörjarkurser på halvfart som löpte parallellt under två veckors tid. På morgonen undervisade Johanna en grupp i Java och Charlotte var kodmentor. På eftermiddagen bytte de roller så att Charlotte undervisade C# och Johanna var kodmentor. Under lunchtimmen samlades båda grupperna kring ett gemensamt program.

Vissa dagar fick vi ta del av inspirationsföreläsning av kvinnliga utvecklare på Sigma, tips och råd från Sigma Recruit och generellt en inblick i Sigma IT som företag, och andra dagar bjöds det på cook-along. Till exempel kom vår volontär Sara på besök och lagade vietnamesiska sommarrullar medan vi diskuterade hur hon kombinerade sin examen i statskunskap med IT-studier, och hur någon som betraktar sig själv som “oteknisk” kan motbevisa sig själv och satsa på en karriär inom IT. En dag gästades vi av vår före detta kollega Tshepiso och hennes team i Hej Afrika! som lärde oss hur man lagar Chakalaka, eller Soweto Chilli.

Emily Worsnop guidade sex klasser av den traditionella lägeryogan, och PT Nena höll i fyra olika omgångar vardagsrumsworkout. Och vilket sommarläger är komplett utan att titta på klassikern “Hidden Figures”? Detta är en film som är mer aktuell än någonsin, så har du inte sett den ännu så gör det!

Parprogrammering, det vill säga att man löser uppgifter tillsammans i grupper om minst två, var en grundläggande del i upplägget. Många tycker det är obehagligt att dela sin skärm och sin kod innan de känner att de har koll. Men ju tidigare man pratar om sin kod med någon som är på ungefär samma nivå, desto fortare lär man sig och eventuella obehag lägger sig. Så genom att milt men bestämt tvinga deltagarna ur sin bekväma zon och dela skärm skapade vi en utmanande men trygg och förtroendefull miljö, trots att de satt på distans.

Hur gick det då? Hade vi kul? Lärde vi oss något?

Det verkar så! 85% av deltagarna kände sig bekväma med att visa sin kod och dela sin skärm i slutet av lägret. 95% planerade att fortsätta koda. Alla deltagare uttryckte en stolthet över att de anmält sig och genomfört kursen!

När vi frågade våra deltagare vad de tyckte om lägren fick vi fina svar:

“Det bästa med lägret är gemenskapen, att lära sig programmera med andra var effektivt och trevligt. Dels den sociala aspekten, att man fick lära känna nya personer, men också själva inlärningsprocessen, att kunna bolla idéer och lära sig av andra hjälpte mig mycket.”

“Det har varit jättebra och lärorikt! Jag tyckte om att det var en onlinekurs då jag inte hade haft tid att vara med om det var ett läger på grund av mitt jobb.”

Vi fick också positiv respons från Sigma:

För oss på Sigma IT är det viktigt med jämställdhet och inkludering och vi vill att fler tjejer ser de möjligheter som finns inom IT/Tech. Vi tycker att Pink Programming gör ett fantastiskt arbete och vi är väldigt glada och stolta att få vara delaktiga.

Stort tack till Johanna och Charlotte, Sigma, alla volontärer och deltagare för en fantastisk upplevelse!

Våra sommaraktiviteter fortsätter. Vårt JavaScript-läger med fokus på React och nostalgiska spel börjar om några dagar! Vill du vara med? Klicka här för mer information.

Inlägget postades i Blogg. Skapa ett bokmärke för länken.